perjantaina, joulukuuta 25, 2009

Jäälyhty jouluyönä

Jäälyhty tehdään näin. Ämpäri täyteen vettä ja ulos pakkaseen. Vesi jäätyy niin, että keskelle jäänyt jäätymätön vesi voidaan kaataa pois. Saatu jäälyhty kumolleen ja pohjalle kynttilä. Takana olevat jäälyhdyt on väritetty punajuurisäilykkeen nesteellä. Edessä oleva versio on kirkas. Siinä on vain kaksi jäälyhtyä päällekkäin. Hyvin palaa eikä ole tulipalovaaraa.

Jääkukkia voi tehdä sillä tavoin, että tyhjään maitopurkkiin kukka sisään ja päälle vettä. Purkki ulos pakkaseen. Ja kas aamulla on kaunis jääkukka jääkimpaleen sisällä.

lauantaina, joulukuuta 12, 2009

Putkiremontti perinteisin menetelmin ja intressein

7.12.2009 alkoi putkiremontti saunan purkamisella. Pari kolme vuotta sitten uudistettu sauna näyttää nyt tällaiselta. Pitää rakentaa työmaan ajaksi talon asukkaille väliaikaiset wc- ja suihkutilat saunan tiloihin. Perinteisillä menetelmillä tehtävä putkiremontti edellyttää sitä.

Pinnoitusmenetelmää käyttämällä päästäisiin vähemmällä, mutta eihän sellainen ole suomalaisen mielestä tietenkään oikea putkiremontti. Euroopassa on vuosikymmeniä uudistettu viemäreitä sukittamalla ja pinnoittamalla. Suomessa samat menetelmät eivät kuulema toimi.

N. 10 vuotta sitten rakennetun uuden kylmiön yhteydessä olevat lattiat avataan myös. Viemärit vaihdetaan uusiksi. Sukittamisella ei olisi tarvinnut, mutta semmonen remontti on mamoilua.

Uudet viemäriputket on muovia. Muovi ei kuitenkaan kuulema kestä jos sillä pinnoitetaan viemäriputket. Tehtaalla tehty ja sieltä kuljetettu muoviputki on kestävämpää kuin paikalla tehty. Pitäiskö uskoa? Olisko sittenkin kyseessä kaupalliset intressit eri menetelmien tekijöiden ja heitä edustavien isännöitsijäbulvaanien välillä?

Kuulosuojaimetkin on ostettuna nyt. Ne laskee desibelitasoa n. 25 db:tä. Vähän auttaa, vaikka aamu-unet on mennyt vuodeksi eteenpäin.
(Kuva saunasta: Jarmo Ryyti)