lauantaina, helmikuuta 10, 2007

Ahvenanmaan itsehallinnon väärinkäsitys

Käsite "itsehallinto" on monelle ihmiselle vieras ja se ymmärretään täysin väärin Ahvenanmaan yhteydessä.

Ahvenanmaan suomen kielen vastaista politiikkaa puolustellaan sillä, että "Ahvenanmaalla on itsehallinto". Jos joku ulkopuolinen taho, esim. Helsinki, pakottaa Ahvenanmaata syrjimään ei-ruotsinkielisiä niin eihän Ahvenanmaalla ole silloin itsehallintoa! Itsehallinto tarkoittaa sitä, että Ahvenanmaa voi itse päättää syrjitäänkö ei-ruotsinkielisiä ahvenanmaalaisia vai ei. Ahvenanmaan ruotsinkielinen kielienemmistö on siis itse päättänyt syrjiä ei-ruotsinkielisiä.
Itsehallinto oikeuttaa siihen, kun itsehallinto määritellään ruotsalaisittain. Se ei kuitenkaan oikeuta väittämään, että itsehallinto pakottaa Ahvenanmaan syrjimään ei-ruotsinkielisiä ahvenanmaalaisia. Itsehallinto oikeuttaisi myös suvaitsevaisuuteen, mutta sitä vaihtoehtoa Ahvenanmaan ruotsinkieliset eivät halua. Näin ollen Ahvenanmaasta on tehty ahvenanmaalaisten itsensä toimesta Suomen rajojen sisäpuolelle virallisesti rasistinen yhteisö. Ahvenanmaan ruotsinkielisten mielestä laillinen rasismi on hyväksyttyä ja parempaa rasismia. Ahvenanmaalaiset jopa ylpeilevät sillä!
Se kuinka itsehallinto ymmärretään aivan eri tavoin ruotsinkielisessä kulttuurissa käy todisteeksi siitä, että suomenkielinen ja ruotsinkielinen kulttuuri eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.
(Kuvassa Ahvenanmaan kansalliseläin, punkki, lixodes ricinus)

Ei kommentteja: