torstaina, helmikuuta 21, 2008

Ruotsin miehitys alkoi päättyä 200 vuotta sitten

21.2.1808 Venäjä alkoi karkottaa Ruotsin miehitysarmeijaa Suomesta,Ruotsin itäisistä maakunnista. 21.2. olisi juhlaliputuksen arvoinen päivä. Venäjän armeija ylitti tuolloin silloisen Ruotsin itärajan Pyhtäällä, Ahvenkoskella n. 15 km Loviisasta itään. Ruotsin itäinen osa oli tuohon aikaan Euroopan köyhimpiä kolkkia. Verotulot olivat menneet vuosisatojen ajan Länsi-Ruotsiin, Tukholmaan.

Venäjän väliintulon ansiosta alkoi ennennäkemätön kehitys Suomessa:

- Suomalaisten verotulot jäivät vihdoin Suomeen suomalaisten hyväksi
- Suomalaiset vapautettiin asevelvollisuudesta
- Asukasluku, joka oli Ruotsin vallan seurauksena n. 700 000 nousi sadassa
vuodessa kolmeen (3) miljoonaan.
- Suomen kieli sai arvoisensa aseman nykyisten rkp:n äänestäjien esi-isien raivoisasta vastarinnasta huolimatta

Ruotsi vuonna 2008, 200 vuotta myöhemmin:
- Ei vieläkään saatavilla suomenkielistä yliopisto-opetusta
- Jopa suomenkielisten lasten oman äidinkielen opetuksen saaminen on kiven alla
- Ruotsin lakeja ei ole saatavilla edelleenkään suomeksi
- Ruotsin valtiopäivillä ei saa puhua suomea
- Valtiopäivien asiakirjoja ei saa suomeksi
- Valtion viranomaisten ei tarvitse osata suomea vieläkään
- Suomen kielen puhumisen salliminen ei ole vieläkään itsestään selvyys
- Ruotsin kouluylihallitus kielsi suomen kielen puhumisen Ruotsin koulujen alueella 1880-luvulta aina vuoteen 1958, jolloin kielto vihdoin kumottiin.
Jne. jne. jne.

Häpeällistä on, että edelleen muutamat suomenmaalaiset äänestävät Ruotsalaista kansanpuoluetta siinä määrin, että sillä on muutama kansanedustaja eduskunnassa. Rkp on tunnettu siitä, että se tekee jatkuvasti läheistä yhteistyötä vanhan miehittäjävallan edustajien kanssa.

Mitä Ruotsi voisi tehdä tämän juhlavuoden kunniaksi? Pyytää anteeksi suomalalaisilta ruotsin kielen ja vallan nimissä tehtyjä vääryyksiä ennen vuotta 1809 ja sen jälkeen.

Venäjän armeija ajoi Ruotsin miehitysarmeijan ns. Suomen sodassa, eli sodasta Suomesta, Uumajaan missä Ruotsin armeijalle annettiin lopullinen isku.

Lieneekö se syynä, että vielä tänäkään päivänä Uumajan matkailutoimi ei voi kotisivullaan ylläpitää suomenkielistä palvelua. http://www.visitumea.se/

Valtion ja kunnan tukiaisten varassa liikennöivä laivayhtiö RG-lines ei ole tukiaisia vinkuessaan tullut havainneeksi varsinaista syytä laivalinjan huonoon kannattavuuteen. Ruotsalaisten alhainen käytös suomalaisia matkailijoita kohtaan toisessa päässä Vaasa-Uumaja-laivalinjaa 200 vuotta myöhemmin.

Ps. J.L. Runeberg ei voinut haastatella Vänrikki Stoolin tarinoihinsa majuria korkea-arvoisempaa Suomen sodan veteraania, koska kaikki majuria ylempiarvoiset upseerit olivat paenneet Ruotsin puolelle.

3 kommenttia:

Nanninen kirjoitti...

Viitaten kommenttiisi bloginpoikasessani tahdon todeta, että ihailemme siis molemmat Ruotsia, mutta täysin eri syistä. Minä toisena kotimaanani, sinä kielipoliittisista syistä. Lienee myös tarpeen huomauttaa, että edes kaikki ruotsin opiskelijat eivät kannata pakkoruotsijärjestelmää nykyisessä muodossaan.

Tähän merkintään liittyen tahdon todeta, että Suomessa ei opiskella ruotsia Ruotsin vuoksi, vaan yksinkertaisesti siksi, että se on (vähemmistökielen asemastaan huolimatta) toinen tämän maan virallisista kielistä.

Ohimennen mainittuna Suomen siirtyminen Venäjän vallan alle 1800-luvun alussa ei varmastikaan ole ainoa syy, miksi Suomen väkiluku yli nelinkertaistui sadassa vuodessa. Tieteiden voittokululla lienee tässä(kin) sangen suuri merkitys.

Anonyymi kirjoitti...

Huvittavaa, huvittavaa Jami, kuolen kohta nauruun

Jami kirjoitti...

Nanniselle kommenttina: Suomen perustuslaki ei tunne mitään virallisia kieliä Suomessa.

Perustuslaissa on maininta kahdesta "kansalliskielestä", joista toisen yleisenä tunnuksena on Ruotsin lippu,siis vieraan valtion tunnus.

Suomi on itse asiassa ainoa Itämeren valtio jolla ei ole virallista kieltä.

Ruotsillakaan ei virallista kieltä ole, mutta Ruotsissa ruotsin kieli on sentään määritelty lainsäädännöllä "valtiota yhteenkokoavaksi kieleksi".

Suomessa sellaista kieltä ei ole ja seuraukset on kaikkien tiedossa.

Tietääkseni Ruotsissa ei ole kieliriitoja. Olenko väärässä?