keskiviikkona, marraskuuta 09, 2011

Euroopan Neuvosto moittii Ruotsia

Siltä varalta,että kaikki suomalaiset eivät tunne ruotsalaista yhteiskuntaa ja kuinka se kohtelee suomenkielisiään niin laitan tähän oheen Euroopan Neuvoston suositukset Ruotsille lokakuulta 2011.
...lainaus...
Euroopan neuvoston suositukset

Euroopan neuvosto haluaa että Ruotsi huomioi seuraavat suositukset:


1. Ruotsin pitää omaksua kattava ja strukturoitu menettelytapa kaikkien vähemmistökielten opetuksen vahvistamiseksi, joka pohjautuu puhujien tarpeisiin ja kielten tilanteeseen.


2. Ruotsin pitää taata että äidinkielen opetus vastaa vähemmistökielisopimuksen vaatimuksia ja tarjoaa todellista ja sopivaa kielen opetusta, joka antaa oppilaille mahdollisuuden omaksua kypsän kielen hallinnan ajankohtaisissa kielissä.


3. Ruotsin pitää lisätä kaksikielisen opetuksen määrää suomeksi ja saameksi, ja luoda kaksikielinen opetus meänkielellä


4. Ruotsin pitää luoda opettajakoulutusjärjestelmä kaikille vähemmistökielille jolle myös annetaan tarvittavat resurssit.


5. Ruotsin pitää luoda tarvittavat opetusmateriaalit kaikille vähemmistökielille.


(Käännös: Niki Bergman/ Sisuradio)

Jk. Ei sanaakaan suomenkielisistä kouluista. Olisiko niin, että vastaavasti ruotsinkieliset koulut ovat tarpeettomia Suomessa ja tilalle tulisi kaksikieliset koulut? Eihän EN:llä voi olla eri standardit Suomelle kuin Ruotsille! Ruotsissa ei siis ole suomenkielistä opettajakoulutustakaan. Panee pohtimaan yhtä sun toista.

Mainittakoon,että Ruotsin laki kieltää suomenkieliset koulut. Ruotsin lain mukaan koulun opetuskieli ei saa ylittää 50 % ellei opetuskieli ole ruotsi tai englanti. Ruotsissa ei ole myöskään suomenkielistä yliopistoa. Ei olisi Suomessakaan jos Rkp:llä olisi enemmän valtaa.

Linkki Ruotsin asioihin Sisu-radion sivun kautta.
tai leikkaa ja liimaa:
 http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=185&grupp=10437&artikel=4745203

Ei kommentteja: