keskiviikkona, marraskuuta 14, 2012

Suomi Venäjä-asiantuntijana

Mihin muuten perustuu se Suomen poliittisen johdon hehkutus,että Suomi ja suomalaiset on Venäjä-asiantuntijoita? Todellisuudessa 99 % suomalaisista ei tunne edes kyrillisiä kirjaimia. (Minä mukaan lukien).

"Suomalainen Venäjän asiantuntemus saa jälleen tunnustusta ulkomailta. Norjan ulkoministeriön ja tieteellisen tutkimuskeskuksen selvitys kehottaa ottamaan Suomesta mallia, kun Venäjän tutkimusta halutaan kehittää. Arvioinnin mukaan Suomessa tehtävä tutkimus on laaja-alaista, ja siinä yhdistyvät ansiokkaasti muun muassa taloustiede, yhteiskuntatieteet ja populaarikulttuurin sekä median tutkimus." (Aleksanteri-instituutti)

Noita asiantuntijoita on n. 10 kpl?

Eikö Suomea ja suomalaisia pitäisi mainostaa esim. EU:ssa sen sijaan Ruotsi-asiantuntijoina? Siihenhän Suomessa on panostettu oikein isosti eikä mihinkään Venäjä-asiantuntemukseen.

Kaikki täällä Suomessa opiskelee ruotsia. Sehän valtion selkeästi määrittelemä strateginen linjaus. Rahaa on panostettu siihen vuosittain niin paljon,että ei laskea osata.

Ja onhan Ruotsissa kuitenkin yli 9 miljoonaa asukastakin verrattuna Venäjän vähäiseen 140+ miljoonaan asukkaaseen.

Kun veli-venäläinen saapuu Suomeen niin hän kohtaa jo rajalla ensimmäisen suomalaisen Ruotsi-asiantuntijan. Suomen tulliin ei nimittäin saa vakituista virkaa jos ei ole läpäissyt pakollista ruotsin virkamieskurssia.

Niin ja onhan meillä jo Johan Bäckman Aleksanteri-instituutin lisäksi. Enempää Venäjä-asiantuntijoita ei valtiovalta kaipaakaan.

(Kuva: Petri Aaltonen, YLE)

Ei kommentteja: