sunnuntaina, lokakuuta 28, 2007

Bantustanin kotimainen kirjallisuus

Kai Salmi kirjoittaa yhdestä monista epäkohdista joka liittyy suomalaiseen kulttuuriin ja sen kehittymättömyyteen Suomen kuvalehdessä 18.10.2007.

Miksei yhdessäkään Suomen yliopistossa ole suomalaisen kirjallisuuden professuuria?

Onko syynä se, että ei ole olemassa suomalaista kirjallisuuttakaan? Näin ollen suomalaista kirjallisuutta ei voi tutkia Suomen yliopistoissa suomalaisen kirjallisuuden professorin opastuksella.

On vain kotimaisen kirjallisuuden professuureja. Tutkitaanko niiden johdolla myös USA:n, Saksan tai vaikka Venäjän kotimaista kirjallisuutta?

Googlesta saa hakusanalla:

-suomalaisen kirjallisuuden professuuri = 0 osumaa

-suomalaisen kirjallisuuden professori=5 osumaa. Joista ainakin yksi, Yrjö Varpio, on väärin, koska hän on Suomen kirjallisuuden professori. Ei suomalaisen (finsk) kirjallisuuden professori.

On eri asia olla Suomen kirjallisuuden professori kuin suomalaisen kirjallisuuden professori. Jälkimmäisiä ei ole olemassakaan Suomessa! Vrt. Professor i Sveriges littaratur vs. professor i Svensk litteratur. Erikoista on, että Suomessa on ruotsalaisen (svensk) kirjallisuuden professuureja, mutta ei suomalaisen (finsk) kirjallisuuden professuureja. Hakusanalla "professor i finsk litteratut" viitataan väärin Kai Laitiseen, koska hän ei ole suomalaisen kirjallisuuden professori, vaan kotimaisen kirjallisuuden professori.

On vaikea edes kuvitella, että vanhassa kulttuurimaassa, Ranskassa, ei tunnettaisi ranskalaisen kirjallisuuden professuureja. Tai Saksassa saksalaisen kirjallisuuden professoreita. Mutta sitten on Suomi. Tuo Ruotsin vanha Bantustan, jossa henkisesti ei itsenäistytä koskaan, vaikka vuodesta 1809 on kohta 200 vuotta.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

ei näitä kukaan jaksa lukea :D:D t.TH

Anonyymi kirjoitti...

Ei nii jaksa:( Pitäisi olla vaan pelkkiä kuvia:(
Saatiin kuitenkin 15 litraa suppilovahveroita viime lauantaina.

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs mieltä olet Lipestä? Saiskohan siitä kehitettyä vielä sienikoiran, vaikka se on jo 7 vee?

Anonyymi kirjoitti...

ohhoh,aika paljon saitte :)Lippe on kova koira, ei muuta ku kouluttamaan..jos se osais ettiä vaikka tryffeleitä, rikastuisitte ihan sujuvasti :) t.TH

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsissa ruotsalainen kirjallisuus määritellään enemmän kielen kuin valtakunnan rajojen mukaan. Esim. J. L. Runeberg tunnetaan Ruotsissa ruotsalaisena runoilijana.

Kirjallisuuspalkinto parhaalle suomenkieliselle kirjalle olisi hyvä juttu. Se voisi kuitenkin saada päälleen haukut ahdasmielisyydestä.

Kielen perusteella rajaaminen kun on poliittisesti korrektia vain, mikäli se kieli ei ole suomi.