sunnuntaina, lokakuuta 21, 2012

Ville Niinistö vs. Jarmo Ryyti - Suomen sisäiset veroparatiisit

Kysyin tänään Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistöltä Jyväskylän kävelykadulla Vihreiden kantaa Suomen sisäisiin veroparatiiseihin. Ts. yleishyödyllisten säätiöiden verovapauteen. Nehän on vapautettu osinkotuottojen ja luovutusvoittojen verotuksesta.

Yllätys olikin suurin kun paljastui,että nämä verosuunnittelijat on myös Vihreiden suojeluksessa! Vihreätkään eivät halua laajentaa veropohjaa niiden suuntaan. Siellä olisi jaossa satoja miljoonia verotuloja. Ei kelpaa Vihreille. Ovat kuulema yleishyödyllisiä! Eikö verojen maksu ole yleishyödyllistä toimintaa? Ei ole tuolta osin Vihreiden mielestä.

Pari kysymystä jäi ilman vastausta:

- Julkinen valta jo nyt allokoi verotulot yleishyödyllisesti. Mikä tekee säätiöiden tuloista niin kallisarvoista,että julkinen valta ei osaisi allokoida myös niiltä kerättäviä veroja? Onko rahalla sittenkin erilainen haju mistä se tulee?

Helsingin pörssissä on lukuisa joukko yrityksiä, joiden suurimmat omistajat eivät maksa osingoista veroa latin latia.

Pari esimerkkiä. Lukekaa ja pohtikaa miten suurpääoma on löytänyt Vihreistä puolestapuhujansa:

Värtsilä Oyj

tai esimerkiksi:

Aktia pankki

Aihe näyttää olevan kovin kovin epämukava poliitikoille. Heille käy vallan mainiosti vanha poliitikkojen temppu kääntää kansan huomio kotimaisista veroparatiiseista ulkomaisiin veroparatiiseihin.

No on yksi puolue joka tätä asiaa on yrittänyt nostaa keskusteluun,mutta ei ole keskustelukumppaneita. Tässähän se on se kestävyysvajeen ratkaisu eräiltä osin. Ihan helppokin itse asiassa. Turha meidän Kreikan veroaukkoja on ihmetellä kun omissakin olisi tekemistä.

Kuva: Roope Ankka Don Rosen piirtämänä.

1 kommentti:

Jami kirjoitti...

Suomen sisäisten veroparatiisien nauttimista eduista täsmennyksiä:

•Verovapaita ovat yleishyödyllisen yhteisön saamat jäsenmaksut, osingot, korot, vuokratulot osakehuoneistosta, siirtokelvottomalla vuokrasopimuksella vuokratulla tontilla olevan rakennuksen edelleen vuokraamisesta saatu tulo, lahjoitukset sekä luovutusvoitot muusta kuin elinkeinotoimintaan kuuluvasta omaisuudesta.

•Julkisyhteisöjen toiminta-avustukset yleishyödylliseen toimintaan ovat verottomia.

•Yleishyödyllinen yhteisö on perintö- ja lahjaverotuksessa verovapaa
(Perintö- ja lahjaverolaki PVL 2 §)