sunnuntaina, tammikuuta 20, 2013

Ruijan Kaiku

Kyllä Norjan ihailu karisee kun alkaa tietää tosiasiat mitä Nobel-palkinnon rauhanpalkinnon jakajat puuhailevat takapihallaan pohjoisessa. Norjan valtiolla ei ole ollut mitään vaikeuksia ahdistella kveenivähemmistöään ja samaan aikaan neuvoa toisella puolella maailmaa valtioita ihmisoikeuskysymyksissä.

Kuinkahan moni on lukee Ruijan Kaiku-lehteä Suomessa? Se on kveenien ja uuskveenien äänenkannattaja,joka ilmestyy Tromssassa.

Björnar Seppola toteaa mm.: "Ankaraa norjalaistamispolitiikkaa harjoitettiin yli 100 vuotta. Näin järjestelmällisesti harjoitettuaja kauan kestänyttä vähemmistön sulauttamiseen tähtäävää politiikkaa ei tunneta muualla Euroopassa."

Ote on Björnar Seppolan pääainetutkielmasta "Norjan koulupoliittinen suhtautuminen kveeneihin 1720-1996." Tromassan yliopiston kielten ja kirjallisuuden laitokselle v. 1996. Sain tuon 113-sivuisen tutkielman Björnar Seppolalta v. 1998.

Muita kommentteja Norjan toimista poimittuna tutkielman suomenkielisestä lyhennelmästä.

"Vuoden 1872 kirkonmenoja koskevissa ohjeissa määrättiin,että kveenin kieltä sai käyttää ainoastaan, jos kveeni ei osaa norjaa eikä saamea"

"Suurkäräjämietinnössä vuodelta 1936 selvitetään,että tarkoitus ei ole hävittää suomen kieltä, vaan antaa kveeneille mahdollisuus oppia norjaa. Päästäkseen tähän tavoitteeseen on norjan opiskeluun pakko käyttää kaikki tunnit"

"Vuonna 1995 saameilaispoliitikot tulkitsivat saamelaislakia niin,että kveenien olisi valittava saame toiseksi kieleksi suomen  sijasta."

Kveenit eivät saa edelleenkään opetusta omalla kiellellään Norjassa. Rikkaalla Norjalla ei ole siihen varaa.

Kvenfolket.

Ei kommentteja: