torstaina, maaliskuuta 06, 2008

Siirtymäriitti joutilasluokan jäseneksi

Tämä Aamulehdessä 3.3.2008 ollut kuva kertoo paremmin kuin tuhat sanaa mistä on kysymys. Lukijat olivat äänestäneet parhaimmaksi lukiolaisten vanhojen tanssien puvuiksi ko. parin puvut. Tyttö on "hovineito". Tai peräti "prinsessa"? Poika lienee "prinssi"?

Pukujen mallit on lainattu sääty-yhteiskunnan ajoilta, silloisen joutilasluokan, ylempien säätyjen puvuista. Lukiolaisten siirtymäriitti tavallisen kansan parista joutilasluokkaan on myös heidän vanhempiensa suuri ihastuksen aihe kun nuoret tanssivat vanhoja hovitansseja kansantanssien sijasta. Valmistautuuko pari tulevaan palvelijoiden ympäröimään elämään? Vanhojen tanssit ovat totta tosiaan lukioiden piilo-opetussuunnitelman huipentuma!

Sosiaalisen nousun takeena ja herrasväen tunnusmerkkinä oli vielä,ei niin kauan sitten, tankeroruotsin puhuminen. Missä muualla pystytään samaan?

2 kommenttia:

männistön muori kirjoitti...

Tulin Kemppiseltä tontillesi. Tämä tekstisi lempeästi sanottuna sievistelevistä lapsihupsuista ja heidän vanhemmistaan (huom. ei koulusta/opettajista)olisi juuri sellainen asenteisiin vaikuttava teksti, josta em. blogissa keskustellaan. Palaa aiheeseen mahdollisimman näkyvillä foorumeilla.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä me ihan kansantansseja tanssittiin, kuten masurkkaa.