perjantaina, maaliskuuta 28, 2008

Tekstiviestien julkaiseminen

Julkaisen täten tämmösen tekstiviestin: Höpsistä
Joudunko nyt oikeuteen ja saan sakkoja? Tai peräti tiilenpäitä lukemaan! Jämäkästi ehkä? Sananvapaus ei oikeuta julkaisemaan toisen lähettämää tekstiviestiä. Sehän ei ole saajan omaisuutta vaan lähettäjän omaisuutta.

Sen lisäksi on olemassa laki tekijänoikeuksista. Se koskee tekstiviestejäkin. Jos tekstiviesti ylittää teoskynnyksen niin se on tekstiviestin lähettäjän tekijänoikeudella suojeltua henkisen luovan työn tulosta. Toinen asia on se ylittyyko teoskynnys jos teksti on "Höpsistä". Tuskin tässä tapauksessa. Toisekseen viesti on itseni kirjoittama, joten raastupaan ei siitä vielä joudu.

Mielenkiintoista olisi pohtia myös miten tekijänoikeuslakia pitäisi tulkita tapauksessa jossa bloginpitäjä poistaa kommentin blogistaan. Silloin asia on selvä kun blogissa on kommenttien etukäteisvalvonta.

Jukka Kemppinen: "Lähettämällä kommentit myönnät blogin pitäjälle oikeuden käyttää teostasi julkaisemalla kommentti. En ole varma, saisinko käyttää kommenttiasi esimerkiksi kirjassa - ehkä en saisi. Saan jättää kommenttisi julkaisematta, koska näet omin silmin, että auditoin eli minulla on valvonta käytössä. Sinulla ei toisaalta ole oikeutta saada kommenttia julki, koska minä päätän siitä.Minulla ei ole oikeutta muutella, lyhentää tai muutenkaan "sensuroida" kommenttiasi. Joko julkaisen sellaisenaan tai jätän julkaisematta. Siinä Sinulla on suojanasi tekijänoikeus." Lisää: http://kemppinen.blogspot.com/
Entäs jos etukäteisvalvontaa ei ole?
Toisaalta tämä blogi on virtuaalinen itsehallintoalue. Blogin perustaja on demokraattisesti äänestyspäätöksellä 1-0 niin päättänyt. Itsehallinnolla voi perustella melkein mitä tahansa sikamaisuuksia kuten Ahvenanmaan esimerkki osoittaa. Kaikki ei-suomenkieliset kommentit voidaan poistaa, koska blogi on suomenkielinen itsehallintoalue toisin kuin Suomen valtio. Näin siitä huolimatta, että blogissa ei ole kommenttien etukäteisvalvontaa.
Minusta on mielenkiintoista on myös se, että itsehallinto oikeuttaa pahempiin sikamaisuuksiin kuin valtiollinen itsenäisyys ja itsemääräämisoikeus.

Ei kommentteja: