lauantaina, syyskuuta 22, 2012

Edustuksellinen "demokratia" osa 3

Edustajavaltainen hallitsemistapa on johtanut siihen, että valtaan pääsy ja vallassaolo ovat nousseet pääkysymykseksi. Vaalien voittaminen ja vallassa oleminen nousevat puolueiden päämääriksi.

Syynä on se,että kansalta ei tarvitse kysyä mitään eikä kansa päätä mistään asiakysymyksestä edustuksellisessa,välillisessä, "demokratiassa".

Samojen yhteiskuntaluokkien edustajat, joilla ei ollut vaaleissakäyntioikeutta edellisen vuosisadan alussa, perustelevat laajemman demokratian vastaista kantaansa aivan samoilla argumenteilla kuin aikoinaan heitä edeltävät säädyt yleistä vaalioikeutta vastustaessaan.

"Ihmiset eivät ole kypsiä sellaiseen." "Se vaatisi paljon enemmän tietoja tavallisilta ihmisiltä."

Valtaan pääseminen ja vallassaolo synnyttää myös epäterveitä ilmiöitä,koska se hetki kun ollaan vallassa pitää käyttää tehokkaasti hyväksi. Siksi vallassa ollessaan päättäjillä on kiire saada omaa väkeä julkishallinnon suojatyöpaikkoihin. Mitä enemmän sen parempi. Kansallahan ei ole päätäntävaltaa. Se on vallassa olevien koneistolla.

Kansan mielipiteen halveksiminen kukoistaa tällaisessa edustuksellisessa järjestelmässä,jossa toisilla on kaikki valta ja toisilla (enemmistöllä) ei ole mitään valtaa asiakysymyksissä.

(Konkreettina esimerkkinä vaikkapa pakkoruotsikysymys.)

Kaikesta edellisestä huolimatta aion äänestää taas ensi kuussa. Onhan henkilövaaleilla kuitenkin viihdearvoa.

Jos kiinnostaa oikea demokraattinen järjestelmä niin tässä linkissä on tietoa Sveitsistä.

Ei kommentteja: