torstaina, lokakuuta 02, 2008

"Asuntovelallisen korkopelko hellittää"

Taloussanomat 16.9.2006 otsikoi: "Asuntovelallisen korkopelko hellittää" ja jatkaa "Pankkiekonomistit odottavat korkojen nousun tasaantuvan tai taittuvan."

Näin siis 2 vuotta sitten. Mitenkä oikeesti kävi? TÄSMÄLLEEN PÄIN VASTOIN! Korot ovat nousseet syksystä 2006. Euroopan Keskuspankin ohjauskorko on nyt 4,25 %. Se oli kaksi vuotta sitten 3 %. 12 kk:n euribor oli kaksi vuotta sitten 3,6 %. Nyt 12 kk:n euribor on 5,505 %.

Esim. Aktian pääekonomisti Tyrväinen ennusti 12 kk:n euriborin olevan vuoden 2008 alussa 3 %. (Taloussanomat 16.9.2006) Oikeesti kävi täysin päinvastoin. Euribor nousi eikä laskenut kuten Aktian tollo-Tyrväinen ennusti.

Tuolla on merkitystä, koska pankit neuvoineen ohjaavat asiakkaiden lainanottopäätöksiä. Pankkien asiakkaita on siis ohjattu harhaan.

Pankkiekonomistit (ekonomisti=kansantaloustieteilijä) tarjoavat lausuntojensa perusteella ensi sijaisesti talousviihdettä ja toimivat hyväpalkkaisina pankkien satusetinä ja -täteinä. Viimeksi näinkin esim. Aktian pääekonomisti Timo Tyrväisen kesällä 2007 menemässä Savonlinnassa oopperaan. Oopperaesitykset on samanlaista satua kuten on ekonomisti Tyrväisen lausunnotkin.

Mitä nuo asiantuntijat ovat lausunnoillaan antaneet ymmärtää pari vuotta sitten korkokehityksestä Taloussanomissa:

"Asuntovelallisten korkokulujen nousu tasaantuu ja joidenkin ekonomistien mukaan se kääntyy jopa laskuun ensi vuoden puolella". (Ensi vuodella tässä tarkoitetaan vuotta 2007 ja kävi täsmälleen päin vastoin mitä pankkien pelle hermannit ennustivat.)

OKO:n korkostrategi Eeva Anttila, Sammon pääekonomisti Lauri Uotila ja Handelsbankenin ekonomisti Tuulia Asplund ennakoivat EKP:n koronnostojen jäävän 3,5 prosenttiin. Antila arvioi sen käyvän 3,75 %:ssa. (Mentiin 4,25 prosenttiin.)

Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen odotti syksyllä 2006 että EKP:n laskevan ohjauskorkoa jo ensi vuonna kaksi kertaa. (EKP toimi täsmälleen päin vastoin vuonna 2007.)

Ainoa joka oli tolkuissan ennusteissaan oli Nordean pääekonomisti Leena Mörttinen joka arvioi,että EKP keskeyttää koron nostot 3,5 tai ehkä 3,75 prosenttiin vuonna 2007 ja jatkaa jälleen nostojaan vuonna 2008. Näin myös kävi.

Minäpä kerron miten käy vuonna 2009:
- EKP:n ohjauskorko ja 12 kk:n euribor laskee
- tulee taloustaantuma, josta Suomikaan ei jää syrjään
- työttömyys nousee myös Suomessa
- työvoimapulasta höpötetään vähemmän ensi vuonna
- samoin kasvihuoneilmiöstä, koska ensi talvena on kovia pakkasia
- asuntomarkkina menee Suomessa deflatooriseksi
- deflatorinen kehitys laajenee muillekin aloille. (deflaatio tarkoittaa hintojen alenemista. Ts. ei kannata ostaa tänään koska huomenna on halvempaa.)
- yritysten tulokset heikkenevät
- se taas johtuu siitä, että kulutuskysyntä laskee
- Suomen vientiteollisuuden tuotanto alenee

Kuva: Ylen elävä arkisto
Sirkuspelle Hermanni, Veijo Pasanen oli Pertti Spede Pasasen serkku.

Ei kommentteja: