maanantaina, maaliskuuta 19, 2012

Ahvenanmaa pelaa kaksilla säännöillä?

Tämä kirjoitus on lainattu Iltalehden keskustelusivuilta. Siinä on hyvää perustietoa vastaisuuden varalle.

(Lainaus alkaa)
Ahvenanmaalla peruskoulussa ei ole pakkosuomea, vaan englannin jälkeen toinen vieras kieli voidaan valita (vaihtoehtoina suomi, saksa, ranska) tai jättää valitsematta tai valita mutta keskeyttää. Lähes kolmannes ahvenanmaalaisista yhdeksäsluokkalaisista ei lue toista vierasta kieltä!Ahvenanmaan lukiossa on englannin lisäksi opiskeltava yhtä vierasta kieltä, vaihtoehtoina suomi, saksa, ranska ja espanja (ilmeisesti tarjolla nyt myös venäjä).

Aiemmin suomi oli pakollinen, mutta pakko poistettiin 2007.
Pakon poistamisen yhteydessä Ahvenanmaan maakuntahallituksen tuolloinen opetusvastaava Camilla Gunell sanoi, ettei usko, että vapaaehtoisuus heikentäisi ahvenanmaalaisnuorten kiinnostusta suomenkieltä kohtaan. Camilla Gunell korosti että Ahvenmaa tarvitsee myös ranskan ja saksan ja espanjan osaajia.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.as … kel=819923 (linkki on rikki)


Ahvenanmaalla on siis varsin hyvä kieltenopetuksen malli, kävisi sellaisenaan suomalaisiin kouluihin. Tämä Camilla Gunell on nyt jäsenenä Kataisen kansalliskielistrategiatyöryhmässä, jonka tehtävänä on suomenkielisten pakollisen ruotsin tiukentaminen – muistaneeko Gunell perustella vapaata kielivalintaa suomalaisille samoin periaattein kuin taannoin Ahvenanmaalla.


Siis vaikka ruotsinkieliset eivät mannermaalla hyväksy sitä, että pakkoruotsi olisi kenellekään raskasta tai pois mistään muusta, Ahvenanmaalla pakkosuomi oli poissa muista kieliopinnoista ja siksi se poistettiin.
(Lainaus päättyy)

Linkki Iltalehden keskustelusivulle tässä.

Kuva: Ahvenanmaan maakuntahallitus

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ehdottomasti Gunell ulos tuosta pestistä. Saa olla aika tiukka ämmä että kehtaa tulla esittämään suomalaisille vaateita pakkoruotsista sen jälkeen mitä olemme viimeksi kuulleet ahvenanmaalaisilta valtionapupummeilta.

Anonyymi kirjoitti...

Äänestäkää "Pakkoruotsi on poistettava" -lakialoitteen puolesta osoitteessa http://www.avoinministerio.fi/ideat/pakkoruotsi-on-poistettava . Ehkä ei tarvitse odottaa keinotekoisen kaksikielisyyden lopettamista seuraavaan sukupolveen asti. Ja pakkosuomi on otettava myös pois tasa-arvon nimissä :) eihän Ahvenanmaalaistenkaan tarvitse lukea pakkosuomea, kun eivät sitä tarvitse. Ihmiset opiskelkoon niitä kieliä, joilla pärjäävät elämänsä parhaiten läpi. Vapaa kielivalinta kaikille. Www.pakkoruotsi.net ja www.vapaakielivalinta.fi ja http://www.modeemi.fi/~no/pakkoruotsi.html .