tiistaina, maaliskuuta 27, 2012

Jyväskylän parturit edelläkävijöinä

Jyväskylän Kähertäjäin Osasto (yhdistys ) perustettiin ennen Suomen Kähertäjäin Liiton perustamista elokuussa 1917. Muutoinkin Jyväskylän parturit ja kähertäjät olivat edelläkävijöitä.

Turussa liiton vuosikokouksessa oli osasto edustettuna useammallakin jäsenellä. Turussa 17.-18.8.1925 osastoa edusti viisi jäsentä, Matti Auer, Artturi Ranta, Hilda Ruotsalainen ja Tapani Luutinen. Sekä liittohallituksen jäsenenä Heikki Ollilainen. Ollilainen oli Jyväskylän ensimmäisen varsinaisen parturiliikkeen perustaja (Vapaudenkatu 57).

Oli lähdetty näin joukolla, koska käsiteltävät kysymyksetkin olivat tärkeitä.  Niihin kuuluivat suomen kielen muuttaminen liiton viralliseksi kieleksi.  Suomalaisten voimaa tarvittiin kokoukseen.

Tämän kokouksen kielikysymyksen ratkaiseminen oli kova urakka, joka päättyi siihen, että liitosta tehtiin yksikielinen. Jyväskylän osaston edustajat joutuivat jyrkän kantansa vuoksi niin ahtaalle, että laivamatkalla ruotsalaissiiven edustajat uhkasivat heittää jäyräpäät sisämaan korpiedustajat mereen,mutta uhkaukseksi se kuitenkin jäi.

Näin vuonna 1925 Suomen Kähertäjäin Liiton viralliseksi kieleksi tuli Suomen kieli.

Lähde: Parturien ja kähertäjien 50-vuotistaival Jyväskylässä; Uuno Pitkänen, 15.3.1968

Artturi "Ate/Atte" Ranta (1895-1931) on plokistin isoisä.

Kuva: Ollilaisen parturiliike 28.7.1919 Vapaudenkatu 57. Vasemmalla Artturi Ranta

Ei kommentteja: