maanantaina, elokuuta 22, 2011

Säätiöt verolle niin kestävyysvaje poistuu

Enpä usko,että ns. suuri yleisö tietää, että säätiöt on vapautettu osinkotulojen verotuksesta sekä luovutusvoittojen verosta.

Säätiöt kuitenkin ovat eräitä suurimpia osinkotulojen saajia. Helsingin pörssiin listattujen yritysten omistajien joukosta on helppo löytää valtavia omaisuuksia hallinnoivia säätiöitä. Ne on vapautettu osinkotulojen sekä luovutusvoittojen verotuksesta toisin kuin esim. yksityiset henkilöt.

Esimerkkinä vaikkapa Aktia. Aktiasta voisi sanoa,että se on ehkä Suomen suurin veronkiertäjäkeskittymä. Käytännössä jokainen Aktian asiakas tukee veronkiertoa tietämättään tai tieten.

Ainoat puolueet jotka säätiöiden verovapautta ovat kritisoineet on Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto.

RKP on ollut niin hädissään Perussuomalaisten esille nostamasta säätiöiden verovapaudesta, että Rkp vaati hallitusohjelmaan seuraavan lausuman: "Hallitus toimii yleishyödyllisten yhteisöjen verovapauden säilyttämiseksi nykyisessä laajuudessa."

Helsingin Sanomat kirjoitti 28.7.201: "Rikkaiden säätiöiden vahvasti tukema Rkp vastusti vasemmistoliiton ehdotusta säätiöiden verottamisesta ja vaati ohjelmaan päinvastoin kirjauksen säätiöiden verovapaudesta."  Ts. työväen puolueetkin takaavat miiljardeja hallinnoivien säätiöiden siivestämisen.

Suuret säätiöt ja rahastot voitaisiin siis tehdä verovelvollisiksi jos vaan haluttaisiin. Niiden pääomille voisi asettaa myös esim. 10-15 % solidaarisuusvero osana kestävyysvajeen lieventämistä.

Verojen maksaminen on mitä suuremmassa määrin yleishyödyllistä toimintaa. Miksi säätiöt eivät osallistu siihen?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Perussuomalaisten pitäisi ottaa tuo asia tosissaan esille ja kertoa kansalaisille tarkkaan mistä ja millaisista valtavista summista on kyse. Miksi vain varattomammat joutuvat osallistumaan Suomen pitämiseen pinnalla, samalla kun ökyrikkaat hallituspuolueet, kokkarit ja svedut etunenässä luistavat kaikesta?

Verottamalla säätiöitä kuten muitakin, valtion velka katoaisi parissa vuodessa.

Jami kirjoitti...

Nimenomaan. Näperrellään osinkotuloverotuksen prosenttien kanssa kun samaan aikaan jättisuurilla säätiöomistajilla osinkoveroprosentti on nolla (0) prosenttia!

Ikävä kyllä YLE ja Sanoma ja muut keskeiset mediat ovat hiljaa.

Ainakin Rkp:n äänenkannattajat ovat säätiöiden omistuksessa.

Sanoma Oyj:ssäkin säätiöomistajia on sen verran,että toimittajat ymmärtävät pitää matalaa profiilia asiassa;)

Heitellään kansalle pureskeltaviksi säätiöiherra Wahlroosin "vapaa-ajan verotus" heittoja. Niin saadaan kansa juoksutettua asian kannalta epäoleelliseen suuntaan.

Jami kirjoitti...

Anonyymi,

Perussuomalaiset julkaisivat varjobudjetin 19.10.11.

Siinä säätiöiden verottomuuteen puututtaisiin.

Taloussanomat 19.10.11

"Perussuomalaiset on laatinut vaihtoehtobudjetin,joka puolueen mukaan edistää oikeudenmukaisuutta.

Rikkaille tulisi uusi veroporras eli "Walhroos-vero" ja suursäätiöiden pääomatulot laitettaisiin verolle.."

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/10/19/perussuomalaiset-loi-varjobudjetin--walhroos-vero-rikkaille/201115094/12