torstaina, lokakuuta 15, 2009

Kokoomus - Rkp symbioosi

Vaalit on reilun vuoden päästä. Kokoomuksella on rahapula. Niinpä Kokoomus järjesti ensimmäistä kertaa oman Ruotsalaisuuden päivän juhlat Suomalaisella klubilla (sic). Jyrki Katainen toivoi juhlapuheessaan että Ruotsalaisuuden päivän vietosta tulee perinne Kokoomukselle.Ehkä erilaiset Rkp-sidonnaiset säätiöt ryhtyvät rahoittamaan myös Kokoomuksen vaalikampanjoita. Pitää vaan olla näyttöjä, että on Rkp-säätiöiden tukien arvoinen. Nyt sellainen näyttö saatiin.

Kansanedustaja Kimmo Sasi puolestaan otti puheessaan esille Kokkolan kysymyksen ja valtion aluehallinnon uudistuksen.

Kimmo Sasi on Ruotsalaissuomen kansankäräjien varapuheenjohtaja, mutta eduskunnan sivuilla olevassa ansioluettelossaan hän ei tuo sitä esille, vaikka kaiken muun mahdollisen Sasi kerännyt ko. cv:n sivuille.

Olisko syynä se,että Sasi ei voi ruotsinkielisyyttään korostaa,koska Pirkanmaalla suomenkieliset äänestäjät luulevat Sasin olevan heidän edustajansa eduskunnassa?


Kokkolan kysymys onkin mielenkiintoinen esimerkki kaksista pelisäännöistä. Kun käräjäoikeusalueiden uudelleen määrittelyssä Rkp tarvitsi oman ruotsinkielisenemmistöisen käräjäoikeuden niin suomenkielisenemmistöisen Kokkolan liittäminen Vaasan käräjäoikeuden alueeseen torpattiin Rkp:n toivomuksesta. Rkp:n toiveita oli toteuttamassa Vihreiden oikeusministeri Brax os. Karvonen. (Lapset ruotsinkielisessä kielikylvyssä)

Aluehallinnon uudistuksessa Rkp vaihtoikin pelisäännöt ja Kokkolan pitäisi silloin suuntautuakin Vaasaan. Kas kun Oulun suunnassa asuu liikaa suomenkielisiä. Kokkolan suomenkielisten mielipiteet on toisarvoisia myös Kimmo Sasin (Kokoomus) mielestä.

Sasi kun "näkee valoa sen jälkeen kun eduskunnan perustuslakivaliokunta ja oikeuskansleri tarttuivat asiaan ja painottivat voimakkaasti järkevän ratkaisun aikaansaamisen merkitystä Keski-Pohjanmaan suuntauksessa siten, että kielellisille näkökohdille annetaan se painoarvo joka niille kuuluu." (lainaus)

Sasi tarkoittaa kielellisillä painoarvoilla vain ruotsinkielisiä. Ei suomenkielisiä, vaikka heitä on yli 80 % Kokkolan asukkaista. Suomenkielisen äänestäjän ääni on Kokoomuksellekin toisarvoinen ääni. Sama koskee muitakin puolueita paitsi Perussuomalaisia.

Jk. Voisko ajatella,että Kokoomus alkaisi joskus viettämään Suomalaisuuden päivää?

(Kuva: Vaalikonegallup/YLE)

Ei kommentteja: