perjantaina, marraskuuta 14, 2008

Uusi Jyväskylä - vanhat kujeet

Viaton uutinen Keskisuomalaisessa 11.11.2008:
"Perussuomalaisten Kauko Tuupainen haluaa, että Jyväskylän valtuutetut kieltäytyisivät heille annettavista ilmaisista teatterilipuista. Jyväskylän kaupunginteatteri on aloitteen mukaan useana vuonna lähettänyt kaikille valtuutetuille henkilökohtaisen kutsuvieraskortin, joka on tarkoitettu kahdelle hengelle. Kortilla on päässyt vapaasti kaikkiin kaupunginteatterin omiin esityksiin. Ehdotan, että uuden Jyväskylän valtuuston jäsenet kieltäytyvät jatkossa vapaalipusta ja suosittelevat niiden antamista vaikkapa Jyväskylän työttömien yhdistyksen jäsenten käyttöön tulevana vaalikautena, sanoi Tuupainen."

Uutisessa oleellista on itse asiassa se, että uutisen ohessa paljastuu ilmeisen perinteinen ja pitkäaikainen lahjastelukäytäntö. Kaupunginteatteri antaa kausikortin kaupunginvaltuutetuille, jotka päättävät kaupunginteatterin raha-avustuksesta. Kausikortin hinta on normaalisti 76 €. Kaupunginteatteri antaa kausikortin myös kaupunginvaltuutetun seuralaiselle. Lahja on siis 152 euron arvoinen per näytäntökausi. Lahjoitus tehdään valtuutetulle kuitenkin koko valtuustokaudeksi! Lahjan arvo on täten yhteensä 608 €. (Ksml 16.11.2008)Vähemmästäkin on aloitettu lahjustutkimuksia tässä maassa.
Lahjan saa 150 henkilön suuruinen joukko, jolloin lahjan yhteisarvo on 11 400 €/näytäntökausi. Kausikortti annetaan kuitenkin koko valtuustokaudelle eli neljäksi (4) vuodeksi.
Näin ollen kaupunginteatterin suhdetoiminta maksaa teatterille 45 600 €. Kaupunginvaltuuston myöntämä budjettiraha kiertää siis takaisin budjetoinnista päättäville tuolta osin. Ikiliikkuja on keksitty Jyväskylässä!

Oleellista ei ole kuitenkaan lahjan arvo vaan periaate. A
siaa pitäisi tarkastella sen symbioosin näkökulmasta joka vallitsee julkisen vallan käyttäjien ja julkisen vallan tuen varassa toimivien toimijoiden välillä.

Kaupungilta raha-avustuksia lobbaavat pyrkivät vaikuttamaan julkisen vallan käyttäjiin antamalla julkisen vallan käyttäjille lahjan. Eikö se ole korruptiota! Molemmat osapuolet tietenkin kieltävät, että niillä lahjoilla olisi vaikutusta päätöksentekoon.

Ovatko kaupunginteatterilta vapaalippuja teatteriesityksiin saaneet valtuutetut jäävänneet itsensä kaupunginteatterin avustuksista päätettäessä? Onko kaupunginvaltuusto sen jälkeen edes päätöksentekokelpoinen? Eikö kaupunginteatterin avustuksista päätämässä pitäisi silloin olla varavaltuutetut, jotta päätös olisi lainvoimainen? Lisäksi Jyväskylässä toimii useita eri teattereita. Saavatko he tasapuolisen kohtelun kaupunginvaltuutetuilta kun hakevat toimintaansa mahdollisesti tukea?

Minkälaisia muita lahjoituksia erilaiset tahot kaupunginvaltuutetuille, lautakunnan jäsenille ja kaupungihallituksen jäsenille ja viranhaltijoille antavatkaan? Kausikortteja jäähalliin, jalkapallokentälle, raveihin, autokilpailuihin, tuettuja tutustumismatkoja Suomessa ja ulkomailla tehtyihin ratkaisuihin eri toimialoilla?

Urheiluseurat ainakin ovat joka käänteessä vaatimassa kaupungilta rahallista tukea toimintaansa erityisesti lajeissa, jotka ovat suoranaista liiketoimintaa. Avoimessa läpinäkyvässä hallinnossa kaikki pitäisi olla äänestäjien ja kaupunkilaisten tiedossa. Tämä uutinen toi vahingossa päivänvaloon ilmeisen pitkään jatkuneen lahjusteluperinteen.

Lisätietoa korruptiosta:
Transparency International
Group of States against corruption
Korruptio Wikipedia

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

ihan naurettavaa että jaellaan rahaa, niille joilla sitä jo on. Ja muutenkin. Näyttäisivät ensin, että ovat lippunsa ansainneet! Ihmiset narisee palkoistaan joka ***tanan lehdessä. Miettisivät muitakin vähän. yksin asuvan ihmisen köyhyysraja on 1040! meidän perhe olis onnellinen jos ois ton verran rahaa. Puolet pois, niin ollaan lähellä meidän perheen neljän hengen "tuloja". Ja ei me koskaan kitistä, että voi vitsit kun nää tuet on perseestä ja ei oo rahaa... (poikkesin ehkä vähän aiheesta). God Jul tai jotain sinnepäin.

TH

Jami kirjoitti...

Uutinen jollain tavalla selittää miksi sittenkin kannattaa hakeutua politiikkaan mukaan. Erilaisia verovapaita etuja:)

Poikkeen ennen joulua toivottavasti

Anonyymi kirjoitti...

tervetuloa! satavarma että meitsi liittyy politiikkaan joskus