perjantaina, helmikuuta 20, 2009

Suomen kieli ahtaalla Suomessa (Espoon kirjasto)

Ruotsalainen kansanpuolue perustettiin Suomeen vastustamaan suomen kieltä Suomessa. Puolueen ideologinen isä on rotuopeistaan tunnettu A.O.Freudenthal. Kuvasta näkee mitä Espoossa paikallinen rkp:läinen on saanut aikaan. Espoossa pääkieli on suomi, mutta paikalliselle rkp:läiselle ei suomi tietenkään käy kirjaston nimenä muuta kuin sivuroolissa.

"Aluekirjastonhoitaja Sunniva Drake kertoo painiskelleensa nimivalinnan kanssa ja päätyneensä lopulta libraryyn." (paikallislehti Vartti 16.2.09) Mainittakoon, että edellisissä eduskuntavaaleissa Rkp kuitenkin markkinoi itseään suomenkielisille suomalaisena kansanpuolueena.

Tulee mieleen muutama vuosi sitten Ahvenanmaalla rakennettu Eckerö-halli ja sen julkisivusta käyty keskustelu Ålands tidningenissä. Hallia on tarkoitus markkinoida myös Manner-Suomeen, mutta kun siellä(kin) asuu niitä suomea puhuvia. Eckerö-hallin sisäänkäynnin yläpuolella on tervetuloa toivotukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Keskustelu käytiin siitä voiko tervetuloa toivottaa myös suomeksi. Maksaviksi asiakkaiksi meitä kuitenkin halutaan, mutta voiko toivottaa tervetulleeksi suomeksi. Siinäpä "ongelma" Ahvenanmaalla, joka on Suomen ainoa virallisesti muukalaisvastainen maakunta. Lopputulema oli se, että suomeksi voidaan toivottaa tervetulleeksi, mutta mihin sijoittaa tervetuloa suomeksi. Vaihtoehdot olivat vasemmalla, keskellä vai oikealla. Keskellä ei käy. Se on varattu ruotsinkieliselle tervetuloa toivotukselle. Vasemmallakaan ei ole hyvä, koska ihmiset lukevat vasemmalta oikealle ja silloin suomeksi olisi ensin. Mikä oli lopullinen ratkaisu ei ole tiedossa.

Espoon rkp:läiset ovat tulleet samaan lopputulokseen. Tilanne johtaa siihen,että suomen kieli on Suomessa sekä ruotsin että englannin puristuksessa. Rkp:n tärkein ja keskeisin politiikan teon osa-alue on kielipolitiikka suomen kieltä vastaan. Silloin työkaluksi käy englantikin. Pienempi paha. Niinpä kun aikoinaan Tielaitoksen uudeksi nimeksi esitettiin Tietapio se ei käynyt Rkp:lle koska se on suomea. Niinpä piti keksiä ei-suomenkielinen nimi joka käy Rkp:lle. Päädyttiin Destiaan.


Tätä rataa tämä peli menee ja Rkp heiluttaa tahtipuikkoa niin kauan kun se on Suomen hallituksessa. Ja kauan se on ollut. Aivan liian kauan. Yhtä mittaa vuodesta 1978 ja sitäkin ennen vuosikymmeniä. Ärähtääkö Ruotsi jos Rkp pudotetaan Suomen hallituksesta vai mistä kiikastaa? Ruotsille luulisi käyvän myös jonkun toisen puolueen "kotihurri" Suomen hallituksen ministeriksi tyyliin Alexander Stubb?
(Kuva: Harri Nyman Vartti 16.2.2009)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ahvenanmaa on ongelma, sillä sinne kai majoittuu asumaan myös ruotsinkieltä myötäileviä ulkomaalaisia. Joistakin olen ainakin kuullut... Sitkeä harhakuva maailmalla on, että suomalaiset eivät ole sivistyneistöä, vaan olleet aina joko venäläisten tai ruotsalaisten palvelijoita. Ruotsalaisten mainetta kun ei mikään saa koskaan loata kansainvälisissä projekteissa, sillä he osaavat hymyillä ja olla positiivisia. Sitä paitsi, kyllä norjalaisetkin ruotsalaisia kansainvälisesti tukevat, jostain kumman syystä, vaikka tavalliset norjalaiset eivät paljoa monarkiasta perustakaan.

Jos Suomeen muuttaa joku ulkomaalainen, jolla on rahaa, olisi suorastaan etikettivirhe kehua suomalaisia. Näin.

Anonyymi kirjoitti...

Kuule homo voi voi, onko se sulle niin KAUHEETA jos yksi niiden nimi on tasavertainen oman versiomme kanssa?

Katso vittu ympärillesi esimerkiksi Entressessä. Onko siellä mielestäsi sitten niin paljon ruotsia?

Kyllä meidän suomenkielistenkin sietäisi hieman osoittaa ymmärrystä niitä kohtaan. Nyt oikein kaivamalla etsitään epäkohtia ja minua (joka muuten olen äänestänyt perussuomalaisia jo kerran) alkaa pikkuhiljaa kismittää tämä TYHMYYS.

Anonyymi kirjoitti...

Vikkinä vain, että Espoossa myös muutenkin suomenkieli on ahtaalla. Mm. Puotinen ja Kumpyöli ovat tarkoituksenmukaisesti hävitetty kaupungin kartoilta ja nimistöstä.