tiistaina, elokuuta 25, 2009

Ruotsalais-suomalainen kohteliaisuuskoodisto


Nyt kun Ruotsin kuningaspari jälleen vierailee Suomessa niin on syytä kerrata ruotsalais-suomalaisen kohteliaisuuskoodiston perusteet:


”Kun ruotsalainen tulee vierailulle suomalaisen luokse suomalaisen isännän tulee puhua kohteliaisuudesta ruotsalaisia vierailijoita kohtaan ruotsia.”

”Kun suomalainen menee ruotsalaisen vieraaksi suomalaisen vieraaan tulee kohteliaisuudesta ruotsalaisia isäntiään kohtaan puhua ruotsia.”
Ongelmaksi jää: MILLOIN RUOTSALAINEN ON KOHTELIAS SUOMALAISELLE?

Vastaan omasta puolestani: Kun ruotsalainen puhuu englantia suomalaiselle ellei osaa suomea. Silloin ruotsalainen osoittaa suomalaiselle sydämen sivistystä ja viestii ymmärtäneensä jotain Ruotsin ikävästä historiasta suomalaisia kohtaan. Olenkin tavannut paljon tällaisia fiksuja ruotsalaisia. Ruotsin kuningaspari ei kuulu niiden ruotsalaisten joukkoon. Emme tosin ole tavanneetkaan;)

Kun Ruotsin kuningaspari vieraili Vaasassa,muistaakseni vuonna 2003,niin Kalle Kustaa iloitsi ”voidessaan vierailla ruotsalaiskaupunki Vaasassa.” (vapaa käännös Ruotsin kuninkaan puheesta) Vaasan asukkaista 75 % on suomenkielisiä.

Ruotsin kuningasparin vierailun syy on merkkivuosi 2009. Ruotsalaisten vaatimuksesta tätä vuotta 2009 ei saa kutsua Juhlavuodeksi. Suomalainen poliittis-hallinnollinen eliitti tietenkin matelee hyvin mielellään ruotsalaisten edessä eikä kutsu edes keskenään vuotta 2009 Juhlavuodeksi.

Huomionarvoisaa on,että venäläiset, jotka antoivat autonomian Suomelle ovat myös sivuroolissa tämän merkkivuoden vietossa.

Kun Norja vietti Ruotsista irtautumisen Juhlavuotta v. 2005 (100-vuotisjuhla) ei norjalaiset vaivautuneet edes kutsua ruotsalaisia mukaan. Suomalaiset on toista maata. Matelurefleksi on suomalaisen selkärangassa.
(Kuva: giraffian.com)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti tää vauva ei synny laskettuna päivänä, joka sattuu olemaan ruotsalaisten päivä :D
TH

Jami kirjoitti...

voi helv...ei vaineskaan. onneksi olkoon. jemmaa sitä vauvelia kuukausi eteenpäin 6.12. asti. se olis isänmaallista:D

Anonyymi kirjoitti...

Luulen, ettei pysy jemmassa niin pitkään vaikka kuinka yritetään :)
TH