torstaina, heinäkuuta 01, 2010

Koillismaan ja Itä-Lapin kierros

Olin putkiremonttievakossa tällä kertaa Koillismaalla ja Itä-Lapissa yhdeksän päivän pyöräretkellä. (Ei se remontti ollut sillä aikaa valmistunut, vaikka loppusiivous luvattiin juhannusviikon torstaiksi.)
Aluksi linja-autolla Ouluun. (Nykyään linja-auto on kätevämpi polkupyörän kuljettamiseen kuin juna kun VR on poistanut konduktöörivaunut junista.) Oulusta sitten kohti itää.
.
22.6.2010 tiistai, Oulu-Pudasjärvi 93 km.

Hyvässä myötätuulessa hulppeata vauhtia Pudasjärvelle. Hotelli Kurenalus.

23.6.2010 keskiviikko, Pudasjärvi-Kuusamo 133 km..
Ensimmäiset porot tiellä Taivalkoskella. Kuusamossa oli liikkellä myös venäläinen pyöräilijäryhmä Severomorskista, joka ajaa 4700 km 47 päivän aikana. Ryhmä oli lähtenyt Severomorskista Muurmanskin läheltä. Olisi päässyt mukaankin,mutta he olivat menossa eri suuntaan. Toisaalta he olivat maantiepyörillä matkassa.

24.6.2010 torstai, Kuusamo-Salla/Kelloselkä 132 km.

Hautajärvellä oli viimeinen kauppa ennen Sallaa. Sallan ainoa hotelli pyysi yösijasta 75 euroa. Hotelli on pikemminkin matkustajakoti, mutta hotellin hinnat. Tie oli helppoa ja tasaista, että mikä oli ajella yöttömässä yössä eteenpäin. Päädyin yöksi telttaan jonkin matkan päähän maantieltä.
25.6.2010 juhannusaatto, Salla/Kelloselkä-Savukoski 68 km
.

Teltan uumenista maantielle. Eväänä oli enää rusinoita. Ja Savukoskella kaupat kiinni. Joulupukin muorin leirintäalueella yö Kemijoen rannalla. Olin ainoa asiakas Rovaniemeltä illalla tulleen motoristin lisäksi. Joulupukin muorin kahvilasta sai onneksi vielä sämpylät ja makkarat. Muutoin olisi ollut eväät lopussa.


26.6.2010 lauantai, Savukoski-Kemijärvi 97 km
.
Alkumatkalla matkan hintaan kuuluvaa sadetta. Pysähdys Pelkosenniemen SEO:lla. SEO oli kuin keidas erämaassa! Pelkoseniemi on sympaattinen paikka. Kuntakeskusta ollaan siirtämässä pois johonkin hiihtokeskukseen. Sitten Pelkosenniemen kuntakeskus olisikin samanlainen kuin muillakin kunnilla arkkitehtuuriltaan. Siihen pyritään, eikö kumminkin kannattaisi olla erilainen?
Kemijärvellä yöksi lomakeskukseen missä aamulla oli omistajan sisar menehtynyt tulipalossa.

27.6.2010 sunnuntai, Kemijärvi-Ranua/Pohjaslahti 87 km.
Tähän astisen pyöräilijäurani mäkisin tie Suomessa. Ei edes Kaamanen-Karigasniemi tie vedä vertoja. Lisänä víelä kylmä navakka tuuli. Olinkin aika sippi kun pääsin mökkimajoitukseen. Isäntä totesi aamulla havainneensa saman. Tarjottiin bonuksena aamiaisen,vaikka se ei olisi hintaan kuulunutkaan. Tosi hyvää Simojärven muikkua ja ahventa.

28.6.2010 maanantai, Ranua/Pohjaslahti-Ranua kk. 49 km
.
Kylmä syksyinen sää. Ihan kuin olisi syyskuu. Tietä reunustivat laajat suoalueet. Hillasoita. Alkaa ymmärtämään Ranuan hillamaineen perusteet. Vierastaloon yöksi.

29.6.2010 tiistai, Ranua-Pudasjärvi 76 km.
Taas hotelli Kurenaluseen yöksi kuten kierroksen ensimmäisenä yönä. Kävin ostamassa paikallislehden toimituksesta Iijokiseutu-lehden päästäkseni perille mitä Pudasjärvellä tapahtuu. Rupattelu johti siihen,että tekivät jutun lehteen! Tai ainakin haastateltiin ja otettiin valokuvia.
Pudasjärvi on sympaattinen paikkakunta. Voi suositella.
.
30.6.2010 keskiviikko, Pudasjärvi-Oulu 91 km
.
Sama tie mutta toinen suunta kuin 9 päivää aikaisemmin. Tällä kertaa tie vietti rannikolle. Niinpä olikin helppo nakki rykäistä Oulun linja-autoasemalle. Taukoja lähinnä paarmojen loitommalle huitomisen vuoksi. Oulusta lähtee taajaan linja-autoja Jyväskylään. Pyörä ja laukut linja-auton tavaratilaan ja kotia kohti.

Kilometrejä kertyi kaiken kaikkiaan yhdeksän (9) päivän aikana 852 kpl. Että tuli kampia pyöriteltyä jälleen kerran.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No kävitkö kerran Tanhuan kaupalla syömässä?
Jos et, niin käyppä joskus. Siellä Vintiläkairan selkoisilla vaeltelen minä joka kesa noin kolmisen viikkoa, kunnes haluttaa vaikkapa paistettua munaa vaihteeksi...

Taisin löytää palladiumiakin pelkkänä kantojen katselijana...Ja epäilen ponganneeni tuon sinisen pyörälaulun ja taakan,jonka päälle oli trangia sidottu?

Jami kirjoitti...

Tanhuan tiellä en ole pyöräillyt ainakaan vielä. Tarkistin googlella.