Maailman vanhimman suomenkielisen sanomalehden,
Keskisuomalaisen , 140-vuotisjuhlapainoksessa 7.1.2011 kirjailija
Sofi Oksanen osoittautuu suureksi suomen kielen ystäväksi toisin kuin poliitikot. Sofi Oksanen on myös äitinsä puolelta maahanmuuttajataustainen. Virolaisapua tarvitaan tässäkin asiassa.
Kesyn yläasteen ja lukion/Cygnaeus-lukion (alun perin
Keski-Suomen yhteiskoulu) entinen oppilas toteaa Keskisuomalaisen haastattelussa:
.
"Suomi on pohjoismaisessa yhteisössä lapsipuolen asemassa, kirjailija Sofi Oksanen sanoo."
"En pidä täysin hyväksyttävänä sitä,että suomi ei ole neuvoston (Pohjoismaiden neuvoston) virallinen kieli kuten ei ole islantikaan." (islantia puhuu 300 000 pohjoismaalaista-suomea yli 5 miljoonaa. kirj. huom.)
"Hän pitää asetelmaa lähtökohtaisesti epätasa-arvoisena,ja puhuu siksi mieluummin muille pohjoismaalaisille englantia"
"En vain pidä tarpeellisena käyttää ruotsia tilanteessa, jossa toisella on automaattisesti oikeus käyttää äidinkieltään ja minulla ei."
"Reaktio yllätti Oksasen. Kun aloitin puheen suomeksi, yleisön mykistymisen aisti. Kun he eivät ymmärtäneetkään. Siinä oli sellaista epämukavuutta. Kun sitten jatkoin ruotsiksi, kuului se helpotuksen huokaus. Aah..."
"Jälkeenpäin moni tuli sanomaan kuinka jännittävä kokemus se oli"
"Minusta on yllättävää , että kun on oltu huolissaan englannin dominanssista niin vastaus on, että pitäisikin painottaa enemmän skandinaaviskaa. Suomalaisesta perspektiivistä katsottuna suurin osa suomalaisista joutuisi joka tapauksessa kommunikoimaan muulla kuin äidinkielellä. Ja silloin on ihan sama, onko se toinen kieli ruotsi vai englanti."
"Suomalaiset ja islantilaiset (5 milj. vs. 0,3 milj. kirj.huom.)
haluavat puhua äidinkieltään ihan samalla tavalla kuin ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset. Ja heillä pitäisi olla siihen oikeus."
Sofi Oksanen on poikkeusihminen rohkeudessaan. Mitä muut suomalaiset vaikuttajat ovat pelänneet kaikki nämä vuodet, jolloin pakkoruotsista on keskusteltu? Vasta eläköidyttyään, esim.
Jukka Kemppinen ja Osmo Soininvaara, alkoivat kannattaa valinnan vapautta. Miksi vasta sitten? Eihän vapaassa maassa pitäisi olla mitään pelättävää. Sama koskee lähes kaikkia suomalaisia kulttuurivaikuttajia.
Entä suomalaiset poliitikot? Heidän joukossaan on enemmän Ruotsin ja ruotsin kielen ystäviä kuin Suomen ja suomen kielen ystäviä. (Esim. Henna Virkkunen (kok), Mauri Pekkarinen (keskusta), Kalevi Olin (sdp) Keski-Suomessa) Ketkä heidät on Suomen eduskuntaan äänestäneet!