perjantaina, heinäkuuta 01, 2011

A.O.Freudenthal - suomalainen suurmies?

Kysymyksessä täytyy olla suuri suomalainen ajattelija. Onhan hän aina Suomen hallituksessa olevan puolueen, Rkp:n, henkinen isä ja sen ideologian kehittäjiä. Rkp poisti kritiikin vuoksi viittaukset A.O.Freudenthaliin kotisivultaan v. 2006, mutta netissähän  kaikki on tallessa:) Olkaa hyvä! (Malttia kyllä se avautuu)

Otetaanpa näyte, joka on lainattu jo v. 1996 netissä olevasta eiry-tiedostosta. Eiry-sivusto on sotaveteraanien alun perin perustama ja sotaveteraanit ovat sitä päivittäneet aivan näihin vuosiin asti. Kannattaa tutustua.

Lainaus alkaa:

Axel Olof Freudenthal – mitali.

Axel Olof Freudenthal (1836-1904), Suomen ruotsalaisen kansallisliikkeen alkuunpanija, Helsingin yliopiston ruotsin kielen professori 1878-1904.

Kansallisliikkeen aatteessa Freudenthalia kannusti kirjeessään mm. hänen opettajansa ruotsalainen professori Carl Säve Upsalan yliopistosta:

”Hän (Freudenthal) oli Suomessa ruotsalaisuuden , ruotsalaisen sivistyksen, koko eurooppalaisen kulttuurin esitaistelija, joka seisoi kasvotusten idän (suomalaisen) raakalaisuuden kanssa.” (Professori L A Puntilan tutkimus ”Ruotsalaisuus Suomessa”, Otava 1944.)

Näytteitä Freudenthalin opetuksesta. (Puntila)

"Suomalaiset eivät olleet voineet, rotunsa jäsenkansaa kun olivat, luoda ennen ruotsalaisten valloitusta mitään omintakeista kulttuuria."


"Ei mikään muu kansa Euroopassa ole osoittanut niin vähän taipumusta itsenäiseen asemaan kansojen joukossa kuin suomalainen ja ylipäänsä koko turaanilainen rotu."


"Historiasta tiedämme, että niillä kansoilla, jotka kuuluvat turaanilaiseen kansansukuun, ei ole mitään erikoisia luonnonlahjoja itsenäiseen edistymiseen sivistyksen eikä viljelyksen uralla."


"Kukahan tahtoisi käyttää aikaa ja nähdä vaivaa näitten kehittymättömällä kielellä kirjoitettujen teosten tutkimiseen." (Ruotsalaisuuden liikkeen arvostelu suomenkielisistä väitöskirjoista 1860-luvulla.)


"Ruotsalaisen talonpojan mielestä suomalainen ammattitoveri on alempi olento, erämaiden pölkkypää, joka kaikissa suhteissa on hänestä jäljessä."


"Älyllisessä suhteessa suomalaiset eivät vielä vetäneet vertoja muille kansoille."


"Ruotsia puhuva sivistynyt luokka kuuluu ruotsalaiseen kansallisuuteen, joka näin ollen oli ollut ja on edelleenkin valtiaskansa."

Freudenthalin opin omaksuneille kansalaisille on vuodesta 1937 alkaen myönnetty Axel Olof Freudenthal – mitalia. Freudenthalin opetus saattaa tuntua menneeltä ajalta, mutta Freudenthalin henki elää edelleen Rkp:n piirissä. Miksipä he muuten jakaisivat mitaliaan vuosittain. Mitalin saajia ovat mm. professori! Erik Allard v. 1981, Johannes Virolainen v. 1984 (keskusta) , Elisabeth Rehn (rkp) v. 1994 (siis presidenttiehdokkuutensa aikana), Jutta Zilliacus v. 1996, Paavo Lipponen (sdp) v. 2007.

Ei kommentteja: