perjantaina, syyskuuta 09, 2011

Valinnan vapaus vai pakkoruotsi: Johtopäätöksiä vaalikoneen tuloksista

Grafiikkaa on syytä tarkastella hieman tarkemmin ja tutkia mitä se kertoo äänestäjistä, puolueista ja puoluejohtajista. Vaalikoneen tulokset ennustavat tulevaisuutta hyvin jälkeenpäin tarkasteltuna.

Grafiikan kautta avautuu myös miksi hallituksessa olevat puolueet löysivät lopulta toisensa. Kaikki hallituksen kuuden puolueen puheenjohtajat ovat myös ahdasmielisimpiä kielikysymyksessä. Samalla se paljastaa miten impivaaralaisia heidän näkemyksensä on kansainvälistymisestä. Sen pitäisi tapahtua ruotsin kielen kautta aivan kuin Ruotsin vallan aikaan.
.
Rkp:n äänestäjät, jotka ovat ruotsinkielisiä 90 %:sti, eivät salli suomenkielisille vapauksia kieliopinnoissa. Puolueen johtaja Stefan Wallin toteuttaa tietenkin puoleensa äänestäjien tahtoa, kuten yllä grafiikka kertoo.

Kaikkien muiden puolueiden äänestäjät hyväksyvät valinnan vapauden kieliopinnoissa. Puoluejohtajat sen sijaan ovat ahdasmielisempiä kuin puolueidensa äänestäjät, lukuunottamatta Kd:n, Perussuomalaisten ja Keskustan puoluejohtajia. Heillekin sopii valinnan vapaus kuten puolueen äänestäjille.

Sitten tuleekin kovin omituinen tilanne: Vasemmistoliiton, Kokoomuksen, Vihreiden ja Sdp:n puoluejohtajat ovat täysin eri mieltä puolueensa äänestäjien kanssa valinnan vapaudesta. Miten se on mahdollista kansanvaltaisessa järjestelmässä!

Vasemmistoliiton,Sdp:n, Kokoomuksen ja Vihreiden äänestäjät ovat selvästi vapaamielisempiä kuin noiden puolueiden johtajat.

Tilanne todennäköisesti johtaa noissa puolueissa sisäisiin ristiriitoihin jos ristiriita äänestäjien ja puoluejohtajien mielipiteiden osalta on muissakin asioissa yhtä kaukana toisistaan. Vasemmistoliitossa se on jo johtanut eduskuntaryhmän jakaantumiseen ja ryhmän hajoamiseen. Sama  on mahdollista myös Sdp:ssä, Kokoomuksessa ja Vihreissä. Vähintäänkin kannattajavuoto demokraattisempiin puolueisiin tulee jatkumaan.
.
(Kuva ja grafiikka: MTV3:n kevään 2011 eduskuntavaalien alla tehty kysely, jonka tuotti ZEF tai suoraan

Ei kommentteja: