maanantaina, tammikuuta 02, 2012

Voipula - heikko vai vahva signaali?

Olen suoraan sanoen vahingoniloinen voipulasta. Sen vuoksi,että ruuan tuottajia on välillä jopa halveksittu ja pilkattu. Jospa voipula muuttaisi asenteita? Voipula on signaali tulevasta. Se tarkoittaa,että vielä tulee pula muistakin elintarvikkeista. Meidän elinaikanamme jo.
Kysymys on vain siitä onko voipula heikko vai vahva signaali muutoksesta?

Minun mottoni on ollut tämä jo kauan: Älä hauku maanviljelijää ruoka suussa.

Neuvostoliitossa oli aikoinaan ns. sosialistinen työnjako. Se tarkoitti sitä,että maataloustuotanto ja muu tuotanto sijoitettiin sinne missä sille oli "luontaisimmat" edellytykset. Niinpä Ukrainassa tuotettiin viljaa ja Neuvosto-Karjalassa paperia ja selluloosaa.

Kun Neuvostoliitto sitten kaatui niin Neuvosto-Karjalaan tuli nälänhätä. Ei ollut ruokaa riittävästi valitettiin Neuvosto-Karjalassa 1990-luvun vaihteessa. Ukrainalaiset sanoivat neuvostokarjalaisille ,että syökää sitä selluloosaanne nyt. Nimittäin sosialistisessa vaihdantataloudessa oli epäedullinen vaihtosuhde selluloosan/paperin ja elintarvikkeiden välillä.

Neuvosto-Virossa loppui lääkkeet,kun ne oli tuotettu ns. pienissä kaalimaissa DDR:ssä ja Tsekeissä. Yksi tuttavan mies kuoli tavalliseen flunssaan sen vuoksi Virossa.

Entä EU? Rakentaako EU samantapaista työnjakoa Brysselin ohjauksella? Suomi on samalla korkeudella maantieteellisesti kuin entinen Neuvosto-Karjala.
(Kuva: Maitoautomaatti Ljubljanan torilla,Slovenia)

Ei kommentteja: